zondag 21 april 2013

Studeertips

Studeren. Het blijft moeilijk. En het is ook zó vervelend. Maar het moet toch gebeuren. Want ook jij wil goede cijfers halen en natuurlijk een diploma halen. Ik heb de tentamenweken net achter de rug. Ondanks dat ik in het eerste jaar van het HBO zit, ben ik nog steeds zoekende naar hoe en wanneer ik nu het beste kan leren. Ik ben erg goed in uitstellen en als ik dan eindelijk aan het leren ben, bedenk ik me alle dingen die ik had kunnen doen zodat ik nu niet zo in de stress zou zitten.. Lees: eerder beginnen, een planning maken, vragen stellen etc. Daarom heb ik voor jullie (en de aankomende tentamens/examens) mijn tips op een rijtje gezet!Voor het leren
Het klinkt cliché, maar zorg dat je je huiswerk bij houdt. Dan weet je tenminste waar het over gaat en tegen welke dingen je aanloopt. Zo kun je in de laatste lessen nog wat vragen over dingen die je niet snapt. Wat ik heel handig vind is memo's in de boek plakken. Dit is natuurlijk niet nodig als je niet zoveel hoeft te leren, maar wel als je een heel boek moet leren! Ik plak memo's in mijn boek met teksten als: 'Leren H1', 'H2.3 overslaan, verder bij 2.4' en 'hier verder'. Dit vind ik heel handig. Je kunt zo gewoon je boek doorlezen en de memo's vertellen precies wat je moet doen. Eventueel kun je ook een samenvatting maken, in het boek zelf staat vaak veel te veel informatie. Zorg dan, dat je de tekst niet letterlijk overneemt uit het boek, maar het zo opschrijft dat jij het ook snapt. En heel belangrijk: maak een goede planning (en houd je hieraan!)

Een goed begin is het halve werk..
Een planning maken is iets wat ik altijd doe, soms in mijn hoofd en soms op papier. Waar moet je nu rekening mee houden bij het maken van een planning?
- Zet eerst op een rijtje wanneer je toetsen hebt 
- Bedenkt bij elke toets wat je allemaal moet leren
- Zet hierna ook op een rijtje wanneer je niet kan leren. Bijvoorbeeld wanneer je moet werken, sporten of een verjaardag hebt.
- Bedenk hierna wanneer jij het beste kunt leren, 's morgens en 's avonds? Of juist in de middag? Plan de tijden dat jij het beste kunt leren ook in om te gaan leren.
- Bedenk ook hoe jij het beste kunt leren. Moet je veel herhalen? Of is een paar keer doorlezen voor jou genoeg? Houd hiermee rekening met het maken van je planning.
- Probeer een realistische planning te maken. Dit voorkomt ook dat je al gauw achter loopt op schema. Vijf uur lang leren is waarschijnlijk iets te hoog gegrepen. 

Een goed begin is het halve werk.. maar een goed begin is maar de helft!
- Houd je ook echt aan je planning. Even doorzetten! Is iets 's middags niet gelukt? Probeer dit dan 's avonds nog even te doen. 
Tijdens het leren: wees streng voor jezelf, maar niet té steng
Ja, dan moet je toch écht beginnen met leren.
- Zoek als eerste een goede plek om te leren op. Het liefst zo rustig mogelijk. Ik zit zelf meestal op mijn kamer, als het koud is onder de dekens. Wat bij mij dan helpt is een opgeruimde kamer en een opgeruimd bureau. Anders ben ik, voor ik het weet, alweer aan het opruimen.
- Doe je telefoon uit!! Of leg hem weg. - Zorg dat, wat je leest, je ook echt begrijpt. Als je iets snapt in plaats van slechts onthoud, zul je het je beter kunnen herinneren. 
- Stop niet met leren bij de eerste gedachte aan iets leuks. Roep jezelf bij de les en zet even door! Gaat het leren echt niet meer? Neem dan alvast je pauze. Maar, schuif de eerst volgende pauze dan weer een stukje op. Voorbeeld: ik plan vaak te veel uren zonder pauze in. Resultaat: het laatste halfuur doe ik helemaal niets en vervolgens ga ik lekker pauze houden. Neem dan direct pauze, en ga op de tijd dat je eigenlijk pauze zou hebben, weer verder. 
- Luister ook goed naar jezelf. Als het leren nu even niet meer lukt, lukt het niet meer. En als je het zo langzamer hand wel kent, dan ken je het! De planning is er om je aan te houden, maar je kan natuurlijk nooit precies inschatten hoe het zal lopen; luister naar je gevoel!  Jij weet zelf het best of je nog een uurtje door moet gaan of prima kan stoppen.
- Probeer te doen wat goed voor jou is, niet wat anderen doen. Houden anderen het voor gezien na een uurtje leren? Maar ken jij het eigenlijk nog helemaal niet. Ga dan toch door! Ook al wil je zo graag ook wat leuks doen. Ik trap hier vaak in, ik denk dan: 'als anderen het kunnen met een uurtje leren, kan ik dat ook.' Fout!
- Maak het jezelf comfortabel. Ik leer goed 's morgens, dan blijf ik lekker onder de dekens liggen! 's Avonds leer ik graag met een kopje thee erbij, in mijn chillpak. 

Conclusie:
- Een goede voorbereiding is het halve werk (huiswerk, planning)
- Houd je aan je planning
- Zet door
- Maar luister ook naar jezelf.

Heb je binnenkort examens?
Probeer zoveel mogelijk bijlessen te volgen van de vakken die je lastig vind en stel veel vragen. Verder hebben de examenbundels en het oefenen van oud-examens mij erg geholpen!


Goodluck!

Liefs,
Kim5 opmerkingen:

  1. Handige tips! Een goede planning maken werkt bij mij meestal wel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nu inderdaad naast mij nu een stapel met oude en nieuwe examenbundels staan en deze laatste weken zijn nu gewoon doorbijten - maarja, daarna lekker lang vakaaaaaantie!

    Followed!

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie! Ik neem gauw een kijkje op jou blog.