zondag 27 januari 2013

Mijn reis naar: Istanbul

Oh, wat hou ik van reizen! Nou nee, niet van het reizen zelf, ik ben namelijk wagenziek. Maar ik hou wel van op reis gaan. Andere landen bezoeken, de cultuur opsnuiven, grote steden en kleine dorpjes bezoeken, lekker aan het strand liggen enzovoort enzovoort. Het liefst zou ik elk jaar naar een ander land op vakantie gaan, helaas zijn mijn ouders behoorlijk verknocht aan Frankrijk. Wat overigens wel een erg mooi land is, met veel verschillende landschappen. Maar ondanks dat heb ik toch al heel wat landen bezocht. Na mijn studie wil ik graag gaan reizen, ik heb het al helemaal in mijn hoofd zitten. Ik wil naar Amerika, Indonesië en naar China. Bij deze introduceer ik een nieuw onderdeel op mijn blog; reizen. Hierin wil ik landen/steden bespreken waar ik geweest ben of nog heel graag heen wil. En ik trap af met Istanbul! Bereid je voor op veeeel foto's.














Algemeen
Land: Turkije
Inwoners: 13 miljoen
Istanbul is de enige stad ter wereld die in twee continenten ligt! Istanbul ligt deels in Europa en deels in Azië.

In het laatste jaar van de Havo zijn we op werkweek geweest. De keuze was Berlijn, Londen of Istanbul. De keuze was voor ons niet moeilijk, dat werd Istanbul! Juist omdat je daar anders niet zo gauw komt. Met een groep van 40 zijn we hier zes dagen geweest. We hebben veel dingen bezocht, maar daarnaast hadden we ook veel vrije tijd. Deze tijd brachten we voornamelijk door in de Bazaar of in de cocktailbar.



Een bazaar is een overdekt winkelcentrum, maar niet zomaar een winkelcentrum. In de échte bazaars wordt voornamelijk etenswaren, thee, kruiden en souvenirs verkocht. De wat meer gemoderniseerde verkopen ook sieraden, kleding etc. Echt super om hier rond te lopen. De verkopers hier zien Nederlanders al aankomen: 'kijken, kijken, niet kopen'. Je wordt veel aangesproken, vooral hier op de bazaar. Soms is dit wel gezellig, soms word het ook vervelend. 



Een cocktailbar was in elke straat wel te vinden. Super gezellig was dat, want je zit daar gewoon op kussens op de grond en je zet je drankje op een laag tafeltje neer, heerlijke sfeer! Ook de barmannen waren erg leuk ;) Vaak namen we ook een waterpijp erbij, lekker! En zie je de kaart? Een Orgasm, haha! 




Als eerste bezochten we deze moskee, de Blauwe Moskee (de foto hierboven en onder volgen er meer). Deze moskee is genoemd naar de duizenden blauwe tegeltjes aan de binnenkant van de moskee. Voor de meiden was het dragen van een hoofddoek aka sjaal verplicht in de moskees! 






































De eerste avond brachten we met de hele groep een bezoekje aan een Turks theehuis waar we ook gingen 'waterpijpen'. Turkse thee is echt heel vies, het is heel erg sterk. Hoe wij het dronken? Een bodempje thee bijgevuld met heet water. Op deze manier smaakte het net als in Nederland. Voor het ontbijt hadden we overigens echte Nederlandse hagelslag meegenomen van huis.





De Hagia Sophia (hierboven), een ontzettend grote kerk! Het was heel erg mooi om te zien, maar na een half uur vond de gemiddelde leerling het wel weer goed. Onze geschiedenis leraar daarentegen  die bleef liever nog een uurtje.. of twee.. zucht. Gelukkig kregen we genoeg aandacht van een stel Japanse toeristen, die graag met ons op de foto gingen ;)



 De twee bovenstaande foto's zijn gemaakt in het Topkapi Palace. Dit was vroeger de woonplaats van de sultan en zijn harem. In het paleis bevinden zich veel schatten en heilige voorwerpen. Het paleis is heel mooi met veel goud en prachtige voorwerpen. 




































Het uitzicht vanaf ons hotel. We hadden een echt Turks hotel, heel (maar dan ook echt heeeel) kleine kamers. Lees: we zaten met zijn achten op een kamer, vier stapelbedden met tussen beide bedden zo'n halve meter loopruimte. Probeer je dit voor te stellen en dan rond 8 uur 's ochtends, als iedereen zijn make-up wil doen.. 
Ons hotel had een dakterras, waarop we over de stad konden uitkijken, hier ontbeten we elke morgen.  



 Wat helemaal heerlijk was, was de Hammam. Hier heb ik (uiteraard) geen foto's van. Dat is een Turks badhuis. Als je ooit in Turkije komt, moet je dat absoluut doen. Het is eigenlijk een soort sauna, maar dan wat meer ouderwets. In het midden van de ruimte lag een hele grote, warme steen waar je heerlijk op kon liggen en waar ik een massage op kreeg. Hmmmm! Er was ook een klein zwembadje en veel ruimtes met koud water kranen. Ik heb hier ook mijn haren laten wassen en dat was een beleving! Hardhandig werd de shampoo in mijn haar gesmeerd en hierna werden zo'n vijf emmers koud water over mijn hoofd gegooid terwijl ik tevergeefs naar adem zat te snakken, haha. 


Deze foto is gemaakt in het Aziatische deel van Istanbul, ja mensen.. Ik ben in Azië geweest! Yay!

Ik vond Istanbul een mooie, gezellige stad met een heel andere cultuur als hier en een erg gezellige sfeer. Ik zou het zeker aanraden voor een weekendje of een weekje weg! Dankzij deze reis ben ik echt benieuwd en geïnteresseerd geraakt in deze cultuur. Ik wil heel graag nog eens naar zo'n soort land!
 

Alle foto's zijn van mezelf (of van iemand uit mijn groep tijdens deze reis).

Liefs, 
Kim

11 opmerkingen:

 1. Ziet er erg mooi uit!! Ik had in Turkije ook een Hamam. Wel apart, ik hou alleen niet van dit soort dingen haha.
  Ik hou zelf ook erg van reizen, heb nog zo veel ideeën en plekken waar ik naartoe wil!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wonderful pics dear!!!! maybe we could follow each other via gfc/fb/bloglovin?! It would be a pleasure for me :)

  http://glamourdrama.blogspot.it

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit lijkt me zó gaaf! Vooral omdat het niet zo'n standaard bestemming is! Ik ga naar Londen, maar dit had me ook supergaaf geleken! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat super! Ik wil heeel graag istanbul nog een keertje bezoeken :)

  www.tlnique.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb Istandub nog niet bezocht. Lijkt me wel leuk om er eens naartoe te gaan maar er staan nog vele andere landen op mijn verlanglijstje! Liefs, Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was ook heel erg wagenziek, maar je moet gewn heel vaak met de auto gaan dan wen je er zelf aan. Wie houdt nou niet van reizen he! Leuke post :)


  www.freshminhtea.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's!
  Istanbul staat ook zeker op mijn to visit list!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. super gave mooi foto's

  x


  www.sistersandsisters.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk! Ik hou ook van reizen, helaas ben ik nog niet in zoveel landen geweest! En wat leuk dat je met school naar Istanbul kon gaan!

  Liefs,
  Vienna

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ziet er geweldig uit! Lijkt me een fantastische stad :)

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie! Ik neem gauw een kijkje op jou blog.